Web Toolbar by Wibiya rosyred -

It sets you up for the day

Tänkte dela med mig av två typiska svenska specialiteter som går åt som smör i solsken runt den här tiden på året. Semlor och räkmackor.

Räkmackor finns att köpa i så gott som vartenda fik/konditori året runt. När jag är hemma i Sverige och äter lunch ute brukar jag alltid ta en räkmacka (speciellt nu i vår och under sommaren).
Och lite då och då tar jag mig tid att göra egna hemma i köket :)
Det finns många olika varianter av räkmackor. Man kan nästan slänga på vad som helst på en brödbit tillsammans med räkorna. Men det klassiska måste ändå vara att ägg och majonäs bildar den typiska räkmackan tillsammans med räkorna. Kräftstjärtar går lika bra för min del.
Jag brukar ta en skiva fullkornsbröd och droppa på endast några få droppar olivolja och låta brödet suga upp det, lägga därefter på ett stort blad isbergssallad och lite majonäs över detta. Sedan några skivor kokt ägg, räkor eller/och kräftstjärtar, bitar av avokado (som jag för övrigt avgudar!), lite svartpeppar och en skiva citron som jag senare pressar över mackan när jag väl ska hugga in.
Svårare än så är det inte :)


Få bakverk ligger oss lika varm om hjärtat som semlan. Semlan är en av årets höjdpunkter. Ingenting kan göra kunderna lika galna som när semlorna är slutsålda! Och ingenting kan göra cafégästerna lika lyckliga som en färsk, välbakad fastlagsbulle, fylld med hemgjord mandemassa och massor av äkta vispgrädde...
Semlor kan serveras på många sätt. De kan vara traditionsenliga med mandel och grädde i fyllningen eller nya varianter med bär och choklad. De kan bakas små som munsbitar eller stora som tårtor. Oavsett hur du vill ha din semla så har du allt att vinna på att baka den själv. Då kan du få din semla precis som du vill ha den!

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 8-9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

- Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
- Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
- Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
- Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
- När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
- Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
- Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
- Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.
- Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:
Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.
Knåda bullarna länge, och med maskin.
Jäs ordentligt - dubbel storlek!

Givetvis finns det redan färdigbakade vetebullar att köpa i affärer. Allt du då behöver är dessa vetebullar, mandelmassa, vispgrädde och florsocker för att göra din alldeles egna semla, just the way you like it :)


De övre två fotografierna föreställer köpta semlor och den stora bilden under på en hemmagjord semla som vi gjorde förra året. Inte så stor skillnad va?
Nähä, nu ska jag gå och ta mig en semla eller en temla, som semlan kallas av den fiktive detektiven Ture Sventon :)

Lovely words

Some lovely words:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0