Web Toolbar by Wibiya rosyred -

Catch the falling sky

Lektionen på morgonen gick fort, likså "mötet" efteråt. Dock fick jag vänta en bra stund (10 minuter...det är mycket i en storstad!) på bussen samtidigt som jag riktigt kunde känna varenda sekundslag i hela kroppen. Gjorde purjolökssoppa med krutonger när jag kom hem. Nu har jag städat hela lägenheten samt packat. Om en timme sitter jag på den tre timmars långa tågresan ner till kusten i Slovenien. Som tur har jag ganska mycket att planera och sammanställa till nästa veckas lektioner så jag är ganska optimistisk inför resan :)


For beauty being the best of all we know

Min syster och jag åkte idag på förmiddagen till kyrkogården för att ordna inför All Helgona. Precis som igår hade vi underbart höstväder och bakom alla skyskrapor och höghus kunde vi se de snötäckta Alperna. Vi köpte lite blommor och tände ljus för farmor och farfar. Efteråt gick vi till marknaden utanför själva kyrkogården, strosade runt lite, åt kastanjer och sockervadd :) All Helgona är en stor högtid i Slovenien, då familjer och släktingar åker tillsammans till "sina" gravar för att lämna stora blomsterarrangemang och tända ljus. Runt 1. november är praktiskt taget alla kyrkogården över hela Slovenien smockfulla. Det sades förr att under dessa långa nätter kom de dödas andar tillbaka till jorden. Nu ska jag iväg till universitetet för ett jobbpass på nästan sju timmar! Och imorgon efter ännu ett långt jobbpass på morgonen åker min syster och jag ner till mormor och morfar vid kusten för att spendera några lediga dagar där :)

I am shut out of mine own heartI am shut out of mine own heart
because my love is far from me,
nor in the wonders have I part
that fill its hidden empery:

The wildwood of adventurous thought
and lands of dawn my dream had won,
the riches out of Faery brought
are buried with our bridal sun.

And I am in a narrow place,
and all its little streets are cold,
And here, from mine own joy apart,
I wait the turning of the key:

I am shut out of mine own heart
because my love is far from me.
 

                                                 - Christopher John Brennan
                                                   (1870 - 1932)
I can´t fight what I´m feeling anymoreHelt sannslöst vilket vackert  höstväder vi har idag. Tog bussen till universitetet och gick sedan en promenad till och genom gamla stan. Den delen av Ljubljana är min klara favorit och är även alltid så gott som full av turister, speciellt runt första advent och fram till julafton. Folk har beskrivit den gamla delen av Ljubljana som en sagostad, tagen dirket ur en saga. Givetvis slår man sig som slovenska och Ljubljana-född ett extra slag på böstret. 

Gjorde pasta med grädd - , purjolök- och champinjonsås när jag kom hem mitt i allt organiserande och redigerande av dagens fotografier och lyssnandes till ”Monster” med Lady Gaga. Kan inte få nog av den låten. Den pumpar verkligen ut energi i varenda del av min kropp. Nu, full av energi, ska jag åka en sväng till univeristetet  för att hämta några böcker…hoppas det finns några kvar! Får väl se om eller med vilka jag kommer att komma hem med! Fortsätter med inlägget när jag kommer hem.

"My mission" på universitetet gick inte som jag hoppats. Tror jag kom lite försent idag. Vad jag däremot fick var en broschyr (eller snarare katalog) om student-valet 2010...igen! Jag vet inte hur många sådana jag har fått den här veckan! Så fort jag kom in i universitetsbyggnaden hoppade en kille på mig med "katalogen" och började förklara v-a-r-f-ö-r det är viktigt att rösta. Jag svarade med att jag skulle rösta lite senare och var tvungen att gå till tredje våningen och han följde med mig till hissen (här är vi inte lata inte...men efter förmiddagspromenaden jag hade kan man unna sig att åka hiss). Han stod kvar där och tittade på mig. Jag menar...vad händer?
Var han så desperat att få en röst att han personligen skulle se till att jag kom till vallokalen nere i källaren, och att jag efter att ha varit uppe på min avdelning, inte skulle smita ut bakvägen (tanken slog mig faktiskt när han öppnade munnen)? Skulle han "hjälpa" mig att rösta också?
Imorgon är en ny dag och då ska böckerna bli mina!

It can transport you, it's relaxing, and it nourishes your imagination

Har skrivit ett ganska långt mail om allt och inget till en kompis i Svierge, pluggat engelsk grammatik, läst igenom kapitlet: "Lightning your Portrait" i min fotolärobok och avslutade det hela med ett par kapitel i boken "Father Brown Stories" av G.K. Chesterton. All litteratur idag är på engelska (jag har även alla föreläsningar på engelska) så det är inte så konstigt att jag tänkte på engelska när jag skulle skicka iväg ett sms till en kompis nere i Portoroz efter all inlärning.
Har precis ätit lunch med min syster och ska snart bege mig till universitetet för lite jobb.
Ska möta upp min syster igen på kvällen och hitta på något inne i centrum. Troligen bege mig till bokhandeln för att se om det finns några nya engelska klassiker, gå lite i klädaffärer, fika...vi får helt enkelt se hur kvällen utvecklar sig.
Som den sanna älskaren av engelska klassiker brukar jag bege mig till Oxford-bokhandeln och bara beundra alla vackra böcker. Bra fritidsintresse va? Men lugn bara, jag har fler ;)
Förresten kan jag rekommendera boken jag för tillfället läser: "Father Brown Stories".
Egentligen skulle jag haft ett föreningsmöte ikväll men vi skippar det den här veckan och sätter igång med full fart och kraft direkt efter All-Helgona-lovet.
Ska också iväg på ett möte till Villesse i Italien om två veckor ang. Luciafirandet i december. Ser redan fram emot det firandet :)


Kanske skulle göra en spelningslista också.
Detta har spelats de senaste dagarna i min MP3-spelare/notebook/telefon/stereo. Låtarna med versaler och fet stil är de klara favoriterna på den här listan.
1) I NEED TO BE NEXT TO YOU - LEIGH NASH
2) I wont say I´m in love - The Cheetah Girls
3) MONSTER - LADY GAGA
4) Love Game - Lady Gaga
5) Bad Romance - Lady Gaga
6) Leading Me On - Hyrise
7) Fader - The Temper Trap
8) Dead End - Johnossi
9) My skin - Natalie Merchant
10) Burnin´Up - Jonas Brothers
11) Lovebug - Jonas Brothers
12) Paranoid - Jonas Brothers
13) WHO I AM - NICK JONAS


The incarnation of perfectionFör mig är Slovenien det vackraste landet. Jag vet att jag är väldigt patriotisk nu men jag har alltid tyckt det och kommer förmodligen alltid att tycka det. Det är en sådan variation mellan landskapen. Inlandsklimat och storstad i Ljubljana och dess omgivning. Medelhavsklimat och turism vid kusten (min mamma är från Portoroz) och naturparker, vackra floder, vattenfall och sjöar, skogar och Alperna i norr.
Och det är precis detta jag anser är Slovenien största stolthet.
Mina absoluta favorit platser i Slovenien är "Bled", "Bohinj" och området runt floden "Reka Soča" (där även några scener i "Narina: Prins Caspian" filmades. Det sägs att skådespelarna och alla som ingick i filmteamet blev helt chockade när de fick se det vackra landskapet. Det fick ta djupa andetag för att kunna fortsätta att gå (så sades det i en intervju i alla fall)
"Reka Soča" ser ni på de tre första bilderna. Under; fyra bilder på "Piran" (den lilla medeltidsstaden vid kusten som gränsar till Portoroz). De övriga fotografierna är från Bled och Bohinj.

Been running from these feelings for so long


Efter en vacker helg med solsken och lite varmare temperatur är det rysliga höstvädret nu åter tillbaka. Ute förbereder det sig för storm. Här inne i den varma lägenheten har det gjorts pannkakor med grädde, chokladsås, olika marmelader, frukt och apelsinjuice. Har även skickat över lite dokument och fotografier till pappa och mamma i Sverige via skype, sms-at med en av mina bästa vänner i Sverige och lyssnat på en av Vanessa Maes underbara CDn. Låten "Roxanne's Veil" är den klara favoriten.
Idag är jag ledig hela dagen och ska därför njuta av att spendera den inomhus (även om jag tog en sväng till affären i förmiddags), läsa, organisera mina fotografier (det ser nästan ut som det har stormat inne i min laptop också, alla fotografier från Portoroz ligger huller om buller!) och bara njuta av en riktigt kuslig höst- och stormkväll. Tänk snart är det halloween! Jag vet inte varför men halloween är just den tidpunkten på året jag blir som mest nostalgisk! Och jag vet inte ens varför!


I carry your heart with me

I carry your heart with me
(I carry it in my heart)
Im never without it
(anywhere I go you go, my dear; and whatever is done
by only me is your doing, my darling)
I fear no fate
(for you are my fate, my sweet) 
I want no world
(for beautiful you are my world, my true)
and it's you are whatever a moon has always meant
and whatever a sun will always sing is you

Here is the deepest secret nobody knows
(here is the root of the root and the bud of the bud
and the sky of the sky of a tree called life; which grows
higher than the soul can hope or mind can hide)
and this is the wonder that's keeping the stars apart

I carry your heart
(I carry it in my heart) 

                                                 - E.E. Cummings
                                                   (1894 - 1962)Higher than the soul can hope or mind can hide
Satt och kollade på ”Easy Virtue” igår kväll när hungern slog till.
I kylskåpet hittade jag cocktailtomater, grönsallad och champinjoner. Och det var just detta jag blev sugen på. Stekte champinjoner i olivolja i några minuter, la därefter i grönsalladen och lät den fräsa en stund med svampen innan jag till sist la i de delade cocktailtomaterna. Lät allting fräsa i fem minuter. Pepprade ganska mycket så att det blev riktigt hett efter en stunds ätande. Kändes nästan som om jag precis sprungit i en timme istället för att äta och titta på film! Och jag såg nog ut som det också, kunde riktigt känna hur ansiktet brann! Men ja, snabbt, lätt och gott blev det. Jag älskar att fräsa grönsallad i olivolja! Jag brukar ofta kasta i alla grönsaker jag har hemma i en stekpanna med olivolja. Våga expremintera! Så det blev både god mat och en bra film, en helt perfekt söndagskväll med andra ord. Ben Barnes har för övrigt en helt sannslöst vacker sångröst. Han om någon människa på det här klotet är perfekt på alla sätt och viss! Han utstrålar inre och yttre skönhet och charm som jag aldrig sett hittills. Jag har alltid tyckt att min hund är den vackraste varelsen men skulle någon be mig jämföra honom med Ben Barnes, då vet jag fanken vem jag skulle utse till den vackraste…Och nu är det inte så att jag är djupt förälskad i honom, skulle behöva träffa honom först för att kanske så småningom kunna utveckla sådana känslor, men vi har alla våra uppfattningar om vad som är vackert. Och Ben Barnes symboliserar skönhet som ingen annan. Han har den här viktorianska romantiska skönheten som är så svår att hitta. Nu hoppas jag inte någon blir avundsjuk men detta är bara fakta från min sida. Jag jämför INTE varenda kille med honom!


Not perfect, but beyond perfect
Det är söndag idag och hade inget speciellt inplanerat och tog därför en promenad till den otroligt vackra kyrkogården mitt i stan. där även mina farföräldrar är begravda (även om de levde i Sverige som vuxna). Tände ett ljus för farmor och farfar och gick sedan en promenad bland alla vackra löv och stigar med otroligt vackra träd.
Dagens lunch blev en lätt italiensk risotto med äggplanta, zucciini och paprika. Tänkte även plöja igenom alla mina engelska klassiker jag har här hemma (även om jag redan läst dem både i skolan i Sverige och Slovenien, både på slovenska, svenska och framför allt engelska). Engelska klassiker började jag redan läsa i mellanstadiet, då min pappa gjorde en lista på alla som måste läsas! Vissa (som Dorian Gray, Dracula, Wuthering Heights och Jane Eyre) har jag nog läst säkert 6-7 gånger.


There´s just so much more than meets the eye

Nu är "tvätteriet" avklarat för den här gången.
Blev en enkel lösning på matfronten idag. Spenatpasta med champinjoner i gräddsås. Har ätit hemma i nästan en vecka nu...är riktigt stolt faktiskt! Fast börjar redan planera så smått vilken restaurang som ska besökas härnäst :) Jag älskar nämligen att gå på retauranger även om jag älskar att laga mat lika mycket...konstig ekvation jag vet, men de har aldrig riktigt varit min starka sida :)
Vet inte riktigt vad jag ska hitta på denna lördagskväll. Tänkte bara stanna hemma, göra en god sallad och kanske titta på en film. Eller så kanske jag ska organisera bland mina kläder lite, sommarplagg som ska väljas ut och läggas långt in i garderoben, skriva en lista på höstplagg som ska komplettera min höstgarderob, ta ut klädesplagg som fortfarande ligger i sina påsar och med sina prislappar, gå igenom några uppsatser...Sedär, lördagskvällen är räddad :)
Dagens väder i Ljubljana: solsken, ganska varmt med lite svalare vindputsar. Helt perfekt, lagom kallt, lagom varmt höstväder!

Värmen är tillbaka

Sitter just nu och väntar på att batteriet till min Nikon D3000 laddas färdigt. Tänkte nämligen gå till Tivoli Parken för en liten photosession (finally!). Det har varit en riktigt varm dag idag. När jag lämnade lägenheten på morgonen var det rejält kallt, redan dags för handskar (vilka jag glömde idag) men när jag lämnade universitetsbyggnaden framåt klockan tolv sken solen och halsduken/scarfen behövdes inte. Givetvis lyckades jag också glömma solglasögonen hemma.
Tog en sväng till en italienska affär i utkanten av Ljubljana.
Under tiden jag har varit hemma har jag också lyckats ordna (kategorisera) min spelningslista på min notebook. Som ett resultat av detta har jag lyssnat på mina favoritlåtar med Lady Gaga (och det är en hel del kan jag tala om) i över en timme nu!
- Bad Romance
- Just Dance
- Papparazzi
- Pokerface
- Beautiful Monster (ft. Ne-Yo)
- Money Honey - Love Game
- Eh eh (Nothing else I can say)
- Alejandro
- Fashion
- Telephone (ft. Beyonce)
- Love Game

Hörde förresten av en kompis i Sverige att det redan börjat snöa däruppe! Jag hoppas vintern inte kommer till Ljubljana på myyyyycket länge. Vi vill ha solsken, lagom kalla/varma dagar och ingen snö/slask i alla fall fram till första advent. Men eftersom Ljubljana bara ligger cirka 10 mil från orterna i de Julianska Alperna (som vi slovener kallar "vår" del av Alperna) så är det föga troligt att värmen håller i sig ända fram till december!
(Medelhavsklimat vid kusten, inlandsklimat i Ljubljana, och bergsklimat i Alperna).
Turister med dragning till höga berg och vackra vandringsturer bör besöka de slovenska alperna, eller de Julianska alperna. Området i det nordvästliga Slovenien är ett imponerande naturområde med över 2900 växtarter och åtskilliga vilda djurarter såsom björn och gemser, vilka alla får jagas!
Triglav, Sloveniens högsta berg på 2864 meter, har bland annat gett namn till den stora nationalparken i området, och fungerar även som Sloveniens nationalsymbol.

Systern min och jag tog bussen till Tivoli Parken, där jag äntligen kunde fotografera lite. Tyvärr var ljuset inte till min fördel. Fick inte till ett enda bra foto som skulle passa in i min portfolio...MEN ska dit en tidig solig morgon igen snarast möjligt. När vi gått igenom parken gick vi en promenad till gamla stan där vi köpte stekta kastanjenötter och bara beundrade den vackra staden Ljubljanas stadskärna/gamla stan.

21.10.10

Har precis kommit hem från jobbpasset på Universitetet. Från 13:50 - 16:15 + 16:20 - 18:45, det kändes i hjärnan där mot slutet av kvällen kan jag tala om. Tog bussen hem och stannade till på caféet i närheten av lägenheten och köpte världens godaste fralla och en "cappuccino to go" från Mövenpick som jag ska avnjuta till filmen "Dorian Gray" med enligt min mening just nu världens bästa och snyggaste skådespelare, Ben Barnes. "Dorian Gray" är för övrigt också en av mina favoritböcker.
Blir nog inte en alltför sen kväll för min del, eftersom jag måste upp tidigt imorgon bitti. Efter klockan tolv imorgon har jag ingenting inplanerat i min kalender så jag kanske ska försöka mig på att fotografera "Tivoli Parken" om det nu är fint väder imorgon.
Ha en bra kväll :)

Jag äter ute ganska ofta i Ljubljana och har känt nu i ett par dagar att jag vill tillaga min egen mat eftersom det också är en av mina favoritsaker att göra. Det är nästan som meditation för mig.
Idag blev det en sallad bestående av grönsallad, coctailtomater, mozzarella och färsk (dvs inte konserverad) ananas tillsammans med fullkorns-riskakor och kalkonkorv.

20.10.10

Äntligen har vi sol även här i Ljubljana även om det fortfarande är väldigt kallt. Tänkte faktiskt nu efter lunch bege mig till stadsparken "Tivoli" för att fotografera. Har nämligen väntat på en solig dag ganska länge nu och vill gärna passa på att fotografera medan de färgglada och vackra löven fortfarande sitter kvar på träden. Men har (tyvärr) ganska mycket som jag måste bli färdig med här hemma och på kvällen är jag upptagen. Kanske hinner ut någon timme däremellan.

Till lunch blev det något väldigt snabbt och gott. Spenatpasta med tomat-och basilikasås och mozzarella. Hittade också äkta "American Cookies" idag, precis sådana som jag åt i USA. i en affär i stan som specialiserar sig på olika bakverk och kakor från hela världen. Hittade även lite svenska bakverk på en av hyllorna men tänkte att :"nä, svensk mat har jag ätit i hela mitt liv".

19.10.10En av mina favoritsallader som vi ofta gör när jag är hemma i Sverige bestående av isbergssallad, coctailtomater, majskorn, färska (eller stekta) champinjoner, gurka, stekta kycklingfilé-bitar eller kalkonkött och cashewnötter tillsammans med lite salladsdressing/yoghurt och bröd.


18.10.10


Min syster och jag åt lunch på kinarestaurangen som ligger brevid Juridik Universitetet. Har varit på alla kinesiska restauranger i Ljubljana och tycker att den här är i topp. Godaste maten hittar du på "Sanghai" i Ljubljana. You guys should check it out! Efter lite shopping avslutades dagen med ett litet föreningsmöte för min del på tehuset "Chai" i gamla stan. Riktigt mysigt med inredning från början av 1900 talet och tesorter från hela världen. Finns även en liten butik inne i själva caféet där man hittar både te från hela världen, koppar och inspiration till presenter och nu när julen närmar sig med stormsteg, julklappar. Här inne stöter man också på en hel del slovenska designers och skådespelare.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0