Web Toolbar by Wibiya rosyred -

Hello there

Jag ar ledsen, men internet fungerar inte och om sanningen ska fram inte jag heller! Ar fortfarande forkyld som satan, har en miljon saker jag maste gora och inget roligt som hander i mitt liv just nu...eller jag har ju nagra roliga saker som jag vill dela med mig av till er med det far vanta, ok?
Sa fort internet skarp till sig bombar jag bloggen med inlagg och fotografier! Sounds good??
Ha det bra sa lange!


Coca Cola

Sorry, internet fungerar inte...yet again! Har ganska manga inlagg och fotografier pa standby sa hold on! Fredag idag, ar pa universitetet och ska plugga en liten stund innan jag ska mota upp min syster. Vi ska ta bussen till utkanten av stan for att handla i en italiensk affar infor helgen. Moviekvall med tacos/nachos ikvall.

Under nagra veckor nu har Ljubljana invaderats utav Coca Cola. Vart du an gar star det stand med ungdomar i coca cola klader fran topp till ta som bokstavligt talat tvingar pa dig en coca cola burk. Och nu nar jag tog bussen genom centrum sag jag en engelsk dubbeldackare tackt av coca cola tryck pa varenda centimeter! Tydligen kan man nar man ser den har bussen (som kan befinna sig precis vart som helst i Ljubljana) stega in i den och be om en coca cola!
Kan inget annat an saga att jag blev smatt chockad nar jag sag en engelsk dubbeldackare i Ljubljana. Vad blir det harnast? Roda telefonkioskar fyllda med coca cola. Och eftersom det ar sa forbannat varmt nu sa att man knappt kan andas sa tar man mer an garna emot denna dryck.
Mina tander kommer att tacka mig for detta en vacker dag.
Far val anmala coca cola nar mina tander val borjat ruttna...

Och pa tal om Coca Cola. Det sags ju att den ska vara bra for magen, dvs nar man mar lite illa. Jag har nu hela veckan dragit pa en jattejobbig forkylning som inte tillater mig att sova, ata, andas, vistas utan solglasogon i dagsljus (aven om det ar mulet och gratt) etc etc. Och som cherry on the top sa har jag jatteont i hogra orat.
Igar at jag ingenting. Det enda som verkade fungera var Coca Cola. Provade med vatten...men fick nastan upp allting igen, provade med mineralvatten och det var annu varre! Oh, man!
Trots denna forkylning sa har jag sprungit fran ena sidan av stan till den andra ett x-antal ganger, varit pa universitetet och pa svenska lektionerna, varit pa en basketmatch, pa bio (underbar luft for mina trotta lungor i biosalongen sager jag bara, nos konstant genom hela filmen) och varit pa ett houseparty!
Ne ne, har ska vi inte vila!
Och det underbara ar nu att alla tre, aven min bror och syster ar forkylda (Daniel var den forste av oss tre sa vi skyller pa honom) sa vi har nog fler bakterier i lagenheten an ett helt bakterie-labratorium.
Wonderful!




What dreams are made of

24 maj.
Lunch hemma, slängde ihop zucchini, paprika, färska champinjoner, avokado och jordgubbar. Nyttigt med ack så mättande!



Åkte vidare till universitetet för två omgångar av svenska. Fick dock redan lämna andra gruppen vid 17.00 eftersom Polona och hennes syster Barbara skulle hämta mig. Vi åkte sedan vidare till arenan Stožice för en basketmatch (den slovenska basketligan). Det var inte fullt i hallen vilket var ganska skönt men hejklacken var, för att uttrycka mig på ett snällt sätt, för jobbig alltså! Mina öron har fortfarande inte återhämtat sig.

För övrigt, spännande match även om vi på förhand visste att ”vårt” lag skulle vinna. Hejade gjorde vi såklart på Olimpija från Ljubljana. Motståndarna var Helios från Domzale.

Oh, man! Nu är jag så trött. Har dragit på mig värsta förkylningen. Kan inte andas, svälja och tänka pga av den bultande huvudvärken. Kroppen känns som om den just blivit överkörd av ett tåg! Vad göra?? Ska lägga mig tidigt idag och förhoppningsvis är jag frisk och kry imorgon… eller inte! Följ med mig på detta spännande äventyr vid namn en ”sjuhelvetes förbannade förkylning deluxe lagom till just den tidpunkten på året jag absolut inte får vara sjuk”


I know your location and now that's my destination. I see you there


Just a little taste of it

Vilken underbar morgon. Solen har äntligen gömt sig bakom tjocka moln och temperaturen har sjunkit rejält! Det enda vi väntar på är ett riktigt oväder så att luften rensas lite. Ovädret var rapporterat redan i fredags kväll men än så länge har vi inte skymten av regn...

Har lyssnat på Kings of Leon hela morgonen och förmiddagen. Nu ska jag dock till universitetet för att plugga lite, tycker det är lättare att koncentrera sig där.
Ska eventuellt en sväng in till centrum också efter för att leta reda på en blus som jag såg i förra veckan...men med min tur är troligtvis alla de blusarna från just den kollektionen jag vill ha redan slutsålda...
Måsteäven till banken, posten, kiosken och mataffären. Många ärenden på dagens schema ;)
Ha en fortsatt trevlig dag!


Bring back the moments

Hoppas ni har en fin söndag? Själv har jag tagit uti med lite städning och resning av garderoben. Hittade en massa kläder som jag vet att jag inte kommer att använda och som praktiskt taget är oanvända. Därför ska jag skicka dem till bättre behövande.


Och just det
! Min mobil ringde för en liten stund sedan och det var ett norskt nummer jag inte kände igen. Så jag svarade och vad hör jag på andra sidan linjen om inte Sara! Jag blev så paff att jag inte visste vad jag skulle säga. Vi har inte hört ifrån varandra på år och dar känns det som. Men som fort hon började prata och skratta kändes det som vi sågs igår. Saknar dig Sara och våra små äventyr (för att inte tala om våra hyss på jobbet)… jättemycket! Pratade en liten stund om hur jag har det/hur hon har det och under det korta telefonsamtalet på fyra minuter hann vi planera in en tripp till Landvetter för lite sushi-time och sedan flyga vidare till Stockholm för en dag under vecka 29, då hon kommer hem från sitt liv Norge. Längtar redan till dess. Blev så glad över att höra hennes röst och skratt. Det första hon sa när jag svarade var ”Hej, du ringde innan” och jag blev helt ställd. Ja, det var verkligen en trevlig överraskning.

Vidare så har jag tagit mig igenom några kapitel i en av de värsta studieböckerna jag har stött på! Lagat lite italiensk mat har jag också hunnit med.

Och på tal om mat. Jag har nämnt tidigare att jag hittade några recept i en tidning och tänkte nu dela med mig av dem till er. Några väldigt enkla tips på uppfriskande rätter perfekta för varma sommardagar.

Kall avokado-soppa
: För fyra till sex personer blanda fyra stycken avokadon i en mixer, två dl ananas (saft +frukt), saft från en halv lime, salt och kummin. Om soppan är för trögflytande häll i lite vatten eller matgrädde. Servera kall och strö över solrosfrön.

Zucchini-sallad
: Skär zucchinin i små tärningar och stek dem sedan i en stekpanna. Låt  kallna. Blanda därefter zucchini bitarna med naturell yoghurt och valnötter. Zucchini är bra för ögon, sänker kolesterolen, är bra för hjärtat… och smaken ska vi inte ens tala om. Kan man annat än älska denna gröna grönsak??

Grön smoothie
: Blanda jordgubbar, kiwi och spenat i en mixer. Eller prova att mixa vattenmelon, en klick honung och mint.

Jordgubbar och choklad? Nej, jordgubbar och peppar, tack
!: Blanda jordgubbar, peppar och balsamvinäger i en skål. Servera till hemmagjord vaniljglass eller getost. Prova även ananas eller vattenmelon med salt samt mango med cayennepeppar.

 
Dagens frukost, plättar med jordgubbar och kiwi.


I know who I am. I´m your biggest fan

Några av fotografierna som jag tog i Bohinj, Bled, Piran och Ljubljana förra hösten. Funderar på att forstora upp dem rejält och rama in dem i några snygga ramar. Och sedan ha dem på väggen. Tycker peronsligen det är snyggare med svartvita fotografier på väggarna än t.ex. målningar!
Men smaken är ju som baken...

Mina två absoluta favoriter bland dessa är det avlånga från Piran (längst upp till vänster) och det "mystiska" fotografiet från Bohinj (längst upp till höger).
Btw, det från Bohinj är med och tävlar i en internationell tävling som hålls av en resetidning från England. Blev inbjuden att delta i tävlingen i mars och skickade då in färg varianten av fotograifet.
Det första jag tänker på när jag ser det är Sagan om Ringen, vet inte ens exakt varför ;) 
Andra tanken som slår mig är "Slovenien är så oerhört vackert". 

Oh, drömmen skulle vara att åka runt i hela Slovenien, och besöka i princip varenda liten glänta, bäck, gata osv. och bara fota, fota, fota!
Fotografer som reser runt i världen och fotograferar den ena vackra platsen efter den andra har enligt mig de absolut bästa jobben!
Ett fotografi publicerat i National Geographic samt fotografera och skriva en bok om den slovenska naturen skulle vara en dröm...

Jag är ju som sagt väldigt kritiskt när det kommer till fotografier jag har tagit själv. Jag hittar ALLTID minst ett fel och stör mig såpass mycket på det att jag inte ens kan titta på fotot, utan gömmer undan det i en mapp.
Vissa säger att jag är knäpp.
Jag säger att jag är realistisk!

The only two things worth having...


It is only the sacred things that are worth touching

Har än så länge en ganska avkopplande och skön lördag. Var i affären innan och köpte en massa jordgubbar. Har även varit ute lite för en stund sedan med kameran i högsta hugg. Men precis när jag kom ut ur huset försvann solen och ersattes med tjocka och mörka moln.
Jag håller alla tummar jag har på att de mörka molnen resulterar i ett regnoväder framåt kvällen. Skulle verkligen behöva lite svalare klimat nu...och så är det ju så förbaskat mysigt att sitta inne medan det blåser ute och rengdropparna slår mot fönstret samtidigt som åskan går.
Ska vira in mig i en filt, tillsammans med en kopp te och senaste Harry Potter filmen.

Egentligen skulle jag ut ikväll och ta en drink med några kompisar men hemmakväll låter så mycket bättre just nu. Så rolig (läs: tråkig) är jag! Nu är jag i en sådan ingen-energi-kvar-i-kroppen-period igen. Har inte alls sovit mycket den här veckan så jag ska försöka ta igen all sömn nu i helgen så att jag är fit-for-fight nästa veckan.


Dagens frukost: Naturell yoghurt med kokosflarn, torkade lingon, färska jorggubbar och banan.

Dance the night away

Tror det här blir årets sommarplåga för min del.
Sol, strand, hav...och den här låten. Jag är nu redo för sommaren.
Jag kan riktigt känna doften av havet och vinden som blåser genom håret, solstrålarna som bränner på huden, smaken av en iskall läsk som rinner neför strupen, se alla segelbåtar och surfar som glider förbi på havet...


Har alltid tyckt att J.Lo. är grym och den här låten är nog hennes bästa.
Och bara Pitbull är med i leken blir det en dunderhit!

En annan låt som jag är helt såld på är Brittans nya Till the World ends. Så sjukt bra!

Let me introduce you to the best thing in the world

Dagens lunch:
Kycklingsoppa med bitar av brieost som får smälta i soppan.
Sesamknäckebröd med cottage cheese, tomat, avokado, brieost och grillkrydda.
Supergott!!

Jag har nämnt det tidigare och kan göra det igen. Jag fullkomligt avgudar avokado. Om jag skulle få några kilo avokado i födelsedagspresent skulle det toppa listan över de bästa presenterna jag har fått! ;)


We are all miracles wrapped up in chemicals

Började dagen (fredag) med en frukost på Le Petit Café med min syster och hennes två kompisar, som btw är en av de coolaste människorna jag känner. Hahah… Blev bara en kopp grönt te med citron och honung för min del eftersom jag fick lämna sällskapet efter en halvtimme och bege mig till universitet som ligger endast fem minuters gångavstånd från det franska favorit caféet.


Föreläsningen med den kroatiska professorn som föreläste om översättningsprocessen från slaviska språk till svenska och tvärtom var jätteintressant. Jag fick agera ”bekräftare” dvs bekräfta varje gång professorn undrade om det verkligen är så eller om man säger så i Sverige. Som sagt, hur intressant som helst och man fick jättemånga små tips ang. översättningar som man annars inte hade en tanke på. Jag hade så många frågor som jag ville ställa efter förläsningen but we ran out of time, så det blev ingen frågestund efter. Så jag funderar på att skriva ett mail till henne :) 


Efter föreläsningen tänkte jag åka hem men på busshållsplatsen upptäckte jag att centrum var stängt för trafik och därför åkte även min buss en annan väg och inte förbi universitetet som det vanligtvis gör. Vad gör Viktoria? Hoppade på nr.11 istället, stannar ju vid samma stopp som nr. 6 alldeles i närheten av lägenheten. Men efter att ha åkt i några minuter och när bussen svängde till vänster istället för höger kom jag på att jag glömt att kolla bussens slutdestination som står längst upp på bussen tillsammans med bussnumret. Hoppsan! Jaja, jag åkte i alla fall åt motsatt håll. Tittade på klockan, kom på att jag faktiskt var ledig hela resterande dag så jag satte mig längst bak och njöt av att solen ”stekte” mitt ansikte. Jag har aldrig åkt så långt med buss nr.11 (eftersom jag för det mesta rör mig i centrum blir alla mina bussfärder ganska korta). Vi åkte ut ur centrum, längre och längre tills vi kom till några bondgårdar och sedan lite mindre byar. Åkte i ca 45 minuter (med alla stopp inkluderat) innan vi nådde slutdestinationen. Det enda jag kunde tänka på var ”var fan är jag någonstans??” Hoppade av och stegade direkt in i en mataffär, köpte vatten och stegade ut till busshållsplatsen igen. Bussen kom efter tre minuter och samma chaufför som tittade lite roat på mig satt bakom ratten.
Jag försökte bete mig som om att åka buss i 45 minuter från centrum där det finns en affär runt varje hörn till utkanten av huvudstaden för att köpa en flaska vatten var det normalaste man kan göra!
Efter ännu 45 minuter började vi närma oss Ljubljana igen och här kommer vi till anledningen till varför centrum var stängt för trafik i några timmar. De slovenska gymnasieeleverna tog studenten (det kallas inte för student, utan för ”maturirati” och påminner inte på något sätt om svenska studenten, men bara så ni får en uppfattning om att deras ”matura” är ungefär så stort som vår student. En miljon gapskrikande fjortisar marscherar in i ”min buss”. En kvart innan mitt stopp sätter någon på ”Popular” med Eric Saade och alla tjejer sjunger med, om och om igen! Och sedan börjar de kommentera honom på ett sådant sätt att det blev pinsamt för alla oss andra ”vuxna” på bussen.


När jag kom hem, bytte jag bara snabbt om (hade alldeles för mycket kläder) och gick för att handla inför helgen.  Puh, dagen kunde inte blir mer ”intense” trodde jag. Fel! När jag stod i kassan bakom cirka tio killar och män kom en urgullig tant med chockrosa klänning och hårdpermanentat grått hår, enorma och tjocka glasögon som fick hennes ögon att se tio gånger större ut och chocklila ögonskugga och matchande läppstift och ställde sig bakom mig. Sedan helt plötsligt går hon fram till var och en utav dessa män och killar framför oss och granskar vad de har i sina korgar. När hon är färdig med sina inspektioner kommer hon tillbaka och lutar sig mot mig och viskar konspiratoriskt (hon gapade, men hon trodde att hon viskade) saker som: ”precis vad jag trodde, varenda en av de här framför oss har bara en eller två saker”, ”det syns vem som håller ordning och reda i hushållet”, ”det är tur att vi kvinnor finns för annars hade alla män dött av svält”,ja, jag säger då det, män är helt oansvariga” och ”gift dig aldrig för då blir den enda uppgift här i världen att mata din man”. Jag kunde inte hålla mig för skratt, speciellt när männen och killarna framför oss började vända sig om och blänga på tanten. En av dem, en fotbollsspelare (i alla fall tror jag att han var det eftersom han hade en välkänd slovensk fotbollslogga på träningskläderna) tittade på tanten hela tiden hon pratade och kunde inte hålla sig för skratt han heller. Några gånger tittade han på mig och skakade på huvudet som i ”vilka dårar det finns i den här världen”. Haha, fan vad roligt alltihopa var!


Hemma slängde jag popcorn i mikron och tittade på Dorian Gray. Lika bra varje gång. Och så var äntligen den här långa dagen slut!


Just tell me

Idag har varit en alltför lång dag. Var på universitetet från 14.00 till 19.00 och har nu varit hemma en stund. Det står helt stilla i huvudet. Ingen energi och ingen fantasi whatsoever så att slänga mig i säng med lite skön musik är det enda vettig jag kan komma på att göra just nu!
I´m gonna sleep like a freakin` baby!
Imorgon ska jag upp tidigt igen för en föreläsning med en professor från universitetet i Zagreb. Översättning-processen från svenska till slaviska språk och tvärtom tror jag temat var. Ska bli ganska intressant faktiskt :)

God natt!

All the fear in these lonely dreams

Så mycket att berätta, så lite tid. Får sammanfatta allt så gott det går. Var på universitetet från 14.00 till 19.00 igår och direkt efter sista svenska lektionen var Petra och jag så hungriga att vi attackerade första bästa restaurang, som turligt nog var Parma. Världens godaste sallader. Beställde grönsallad med rökt parmaskinka, soltorkade tomater, färska champinjoner, youghurt-dressing och en massa annat som jag tyvärr inte ens kommer ihåg just nu. Namnet på salladen var ”Kärlekens dag”. Helt klart bästa salladen jag ätit i mitt liv. Givetvis var det ständigt återkommande samtalsämnet under kvällen oerhört underhållande… lite interna skämt och så vidare.

Idag mötte jag upp Petra vid 13.00 och vi gick till bokhandeln på jakt efter böcker med cupcakes, en dag ska vi baka cupcakes och dekorera dem med alla sorters färger, strössel, marsipanblommor och djur, frukt och bär… you name it! Vid 13.30 hade jag bestämt fika med Polona, så vi gick till Café Zvezda (café stjärna) mitt i centrum. Fick en påse med en massa fint av Polona, älskar minispegel från Paris (hon firade nämligen nyår i Paris). Tack för presenterna Polona, älskar varenda sak men minispegeln från Paris tar ändå priset! Helt underbar! Tusen tack!

Vid 15.30 mötte jag upp min syster och vi gick till Da Bu Da mitt i centrum för lite asiatisk mat. Kokossoppa med svamp och kyckling samt tunndeg fylld med knapriga grönsaker. Så gott att det inte finns ord för att beskriva dessa smaker. Da Bu Da är en av mina favoriter här i Ljubljana, jättemysig inredning, gudomlig mat… och jag älskar helt enkelt deras menyer, vid varje rätt finns nämligen en liten berättelse om själva rätten.
Jag har börjat med något nytt på restauranger, ett litet tips jag fick för inte så länge sedan. Istället för att beställa en huvudrätt (där de oftast serveras alldeles för mycket mat) beställer jag numera bara några förrätter och ju hungrigare jag är desto mer förrätter. Perfekt! I Barcelona åt vi jättemycket tapas varje dag och det är verkligen det perfekta sättet att prova på olika smaker utan att för den delen bli proppmätt. Man tar lite av varje, varierar smaker och blir mätt på ett ”skönt” sätt.

För övrigt så har jag lyssnat och tittat på Blues framträdande på Eurovision Song Contest hela förmiddagen och… oh, vad bra de var! Ju fler gånger man lyssnar desto bättre blir de! Varför vann de inte?? Min första reaktion när jag såg dem i lördags var katastrof. Men nu när allt sjunkit in (jag är dock fortfarande arg för att Azerbadjan vann och Italien slog Sverige med två fjuttiga poäng!) så var det faktiskt inte så katastrofalt trots allt!


Because I need you there


Feelings that you can´t take


Only fantasy keeps you awake

Jaha, vad för intressanta saker ska jag berätta för er då? Faktum är att jag inte har något intressant att dela med mig av...eftersom det enda jag gör den här helgen är att lapa mig i solen. Och fotograferat alla blommor vi har runt huset :) Och vet ni vad? Nu, äntligen är sommaren här! :)


Never trust my smiling face

Hela dagen laddade jag inför Eurovision Song Contest. Började dagen med en superfrukost bestående av stekta ägg, apelsin, apelsinjuice och grönt te med honung tillsammans med en stor artikel om Alexander McQueen/Sarah Burton och utställningen med aftonklänningar som pågår just nu i Metropolitan Museum of Art i New York (älskar det museet, vi vandrade runt där i flera timmar… och ändå hade jag en känsla av att jag inte ens hade sett hälften!). Efter frukosten gick jag ner till vår del av huset och satte mig ute för lite bonnabränna-time. Solen stekte på rejält. Lunch vid 13.00 och direkt efter det ännu några timmar till att pressa. Min syster och jag gjorde varma mackor på kvällen och diskuterade en massa intressanta/roliga/sorgliga teman… vilket sedan resulterade i att vi satt som två deppiga medelålderstanter grubblandes över livet och dess mening. Vilket i sin tur fick oss att öppna våra ögon och göra slag i vissa saker!  Och efter denna stund av klarsynthet började det jag längtat efter i ett helt år: Eurovision Song Contest. Hade mina tre favoriter: England, Slovenien och Sverige. Sedan hörde jag Danmark och lade till dem på listan också! De tre första låtarna var bra och jag hade en riktig bra känsla i kroppen… sedan gick det bara utför.

1)      Vad höll Eric Saade på med egentligen i början. Man kunde ju riktigt känna hans nervositet, för att inte tala om skräcken i hans ögon! Efter första refrängen gick det dock bättre och man kunde se att han äntligen slappnat av och kunde köra sitt race. Bra gjort!

2)      Och vad i H-E-L-V-E-T-E höll Blue och Storbritannien på med??? Inte en enda sak stämde med deras uppträdande. Olika volym på deras mikrofoner, de var alltid minst en av dem som sjöng falskt, allt var så osynkat att jag fick ont i öronen, rytmen var helt annorlunda än i t.ex musicvideon, publiken jublade så att man knappt hörde vad de sjöng vid några enstaka tillfällen (vilket i och för sig kunde vara ett bra tecken, man märkte det under snabbreprisen att publiken var mest gapiga under Blues uppträdande, sedan om det var jubel eller buande är en annan femma), och deras bakgrundsbilder?? Ursäkta mig, men V-A-D var det? Och vad F-A-N hade de PÅ SIG??!! Jag håller helt och hållet med dig Polona: de såg ut som clowner, det hade varit bättre om de hade haft pyjamas! England har varje år en ganska kass låt, men i år när det hade både en bra låt och en grupp som är världskänd och varit/är populär såg det ut som de gjorde narr av hela Eurovision! England är nr.2 när det kommer till musikexport i världen… och ändå kan de inte fixa en låt/artist för att en gång för alla få till en bra placering i  Eurovision Song Contest! Jag tycker fortfarande Blues låt ”I can” är bra men de mördade den med sitt uppträdande! Min besvikelse hade ingen gräns…

3)      Efter torsdagens semifinalresultat såg ställningen ut som följande: 1. Sverige 2. Danmark 3. Slovenien. Slovenien och Maja Keuc gjorde verkligen bra ifrån sig. Det enda som jag var lite orolig för var att hon kanske skulle råka ramla med sina 10-meters klackar (eftersom hon oturligt nog gjorde det under förra årets Slovenia´s got talent final) så jag satt och höll tummarna under hela låten och tänkte: ramla inte, ramla inte, ramla inte… Slovenien vann inte, men fick till en finfin placering i alla fall. Är ganska stolt faktiskt!

4)      Och vid poängutdelningen började mitt raseri nå sin topp. Sverige ledde ganska lång tid i början och sedan… what´s up with Azerbadjan egentligen??? Och Italien?? Hur kunde Azerbadjan vinna? Hur? Det måste väl ha varit deras superba idé att kladda på varandra mitt under sången (eller var det I slutet?) som gav dem de där 10- och 12-poängarna som de enligt min mening inte var förtjänta av. Hur som haver, hoppas Europa är nöjd med  sin musiksmak?! Och med det sagt vill jag inte påstå att den vinnande låten var dålig… men det var många andra som var så mycket bättre! Andraplats placerade Italien ska vi inte ens ödsla ord och energi på. Tycker de gott och väl kan fortsätta att koncentrera sig på sitt San Remo och trötta ut sina egna italienska medborgare med sina smöriga ballader och sina ännu smörigare, halvsovande italienare vid namn ”romantiska” sångare!  Jag bugar och bockar för det här året och håller tummarna på att Europa fått lite bättre musiksmak till nästa år.



Okej då, efter att ha lyssnat på Blues framträdande ett x-antal gångern så måste jag säga att det blir bättre för varje gång man lyssnar och tittar. Lee Ryan var rent utsagt för jävlig i början men blev dock bara bättre och bättre mot slutet. Kunde helt klart vunnit! Det är bara en sak som jag stör mig så förbannat på.
Loose the dancemoves, boys!



Danmark var helt klart också en av favoriterna :) Gud, vad bra de alltid är.

When the skin becomes a dangerous place


Jaha, efter att ha avnjutit varsin pizzaslice åkte vi hemåt för att packa det sista innan helgen nere vid kusten. Åkte till Piran istället för Portoroz för att på så sätt unna oss en liten extra promenad (+ fotografering) innan vid nådde hemmet mitt på kullen. Inte så kul med tunga handväskor och en liten miniresväska. Var bara hemma hela kvällen, tittade på L´ereditá på Rai Uno och satte mig sedan på en utav alla terrasser och läste. Förresten, fredag den trettonde idag.
Spooky or what?


Season of the...

Hejsan!
Tankte bara skriva och onska er en trevlig helg :) Sjalv ska jag ner till Portoroz vid 15.00 idag. Har fortfarande inte packat klart, sa nu efter svenska lektionen pa universitetet ska jag mota upp min syster for en pizzaslice i gamla stan. Det har ju blivit lite av en tradition: pizzaslice-syster-fredag.

Eftersom internet inte fungerar hemma vid kusten, eller rattare sagt gar sa langsamt att det faktist gar baklanges sa hors vi igen pa mandag/tisdag (beroende pa nar vi kommer tillbaka till Ljubljana).

But yes, pizzaslice och packing it is!
Trevlig helg!

Keep on living and don´t stop giving

Gomorron på er. Har precis avnjutit en underbar frukost på en av mina favoriter här i Ljubljana, Le Petit Café tillsammans med Petra. En äkta English breakfast. Nu är jag hemma en vända för att hämta svenska böckerna och sedan är jag på universitetet från 14.40 till 18.45. Så vi hörs igen imorgon eftermiddag. Måste packa när jag kommer hem ikväll också eftersom min syster och jag ska åka ner till kusten över helgen för en liten minisolsemester. Har vi tur (framför allt tur med tiden) ska vi försöka klämma in någon timme med tennis också någon dag. Och så är det ju final i Eurovision Song Contest på lördag. Håller fortfarande alla tummar och tår jag har för Blue. Trots detta har jag en oroande känsla av att det i slutskedet kan bli  Sverige som går vinnande ur den här striden…vet inte varför, som sagt är det bara en känsla jag har!


Season of heartbreaks

En sak som jag fullkomligt älskar är den nya frukostvarianten jag har börjat med. Naturell yoghurt och skivad banan tillsammans med solrosfrön och torkade lingon. Alltså vette fanken om inte detta slår naturell yoghurt med banan och valnötter med flera hästlängder??


So keep on kicking, the bomb is ticking

Lovade mig själv att inte köpa någonting idag…eller rättare sagt jag var inte ute efter något speciellt och trodde bara att jag skulle vandra runt i butikerna och kolla läget lite och givetvis vara ett stöd för Petra som måste shoppa lite innan sin resa till Sverige.  När vi var inne på Humanic (en jätteläcker skoaffär med en jättesnygg inredning) hittade jag först ett par ”ballerinapumps” i ljusrosa. Klart jag skulle ha dem. Sedan tittade jag lite extra bland alla hyllor och vad hittar jag om inte ett par mörklila pumps för…hör och häpna…10 euro. Det var nära på att jag svimmade mitt i affären. Haffade ett butiksbiträde och frågade om jag verkligen såg rätt. Hon tittade lite förundrat på mig som i ”har du precis lärt dig att läsa och räkna eller?” och svarade att jajemän visst såg jag rätt. ”Verkligen” pep jag och kramade om skorna ännu hårdare. ”Verkligen” svarade hon och gav till ett litet ”den -här -bedårande -flicksnärtan -behöver -verkligen -lite -professionell -hjälp-skratt. Medan jag provade skorna (som förövrigt är som om de vore gjutna för mina fötter) sa jag till Petra. ”It would be a crime not to buy these shoes”. Hon kunde inget annat än hålla med mig, eller hon kanske inte hade något val eftersom jag befann mig i sjunde himlen och hon inte ville förstöra ”the moment when a human being and a pair of shoes find eachother”. Nämen, alltså sådan är jag inte! Jag är inte på långa vägar en shopaholic, tvärtemot kan man nog säga att jag smått, sådär lite lagom inte gillar (kanske till och med avskyr?) shopping. Don´t get me wrong, när man är ute efter en speciell sak eller bara vill fylla på sin garderob lite kan det vara roligt. Men att bara vandra runt från butik till butik som en herrelös hund och dregla över kläder, skor och allt annat är inte riktigt min stil. När Petra och jag lämnade shoppingcentret efter vårt sista stopp i djuraffären sa jag till henne att om jag skulle råna någon butik (vilket absolut inte ingår i mina planer, mitt samvete tillåter inte ens att jag plockar upp en  1 eurocent från gatan) så skulle jag råna djuraffären (kaniner, hamstrar, marsvin, sköldpaddor och möss). Vill inte ens gå in på hur killen som gick framför oss och hörde mig säga detta reagerade. Han måste allvarligt talat ha trott att jag just blivit utskriven från ett dårhus… och var troligtvis på väg raka vägen dit igen!

Nu ska jag kolla igenom och planera svenska uppgifterna för grupp I resp. grupp II. Jag är som sagt vikarie imorgon igen. Kul! Från 14.40 till 18.45. Vid 19.00 är min hjärna helt geggig, my brain goes all wowowowo and nobody can handle that.


Min syster och hennes kompisar har förfest hemma hos oss i lägenheten nu, de måste vara ett par tusen vid det här laget. Det är ett äkta amerikanskt house-party, folk bara kommer och kommer, människor jag aldrig sett förut och jag tror inte min syster känner dem heller…Nä, okej så allvarligt är det kanske inte. Mamma du kan andas ut! Så jag dricker Malibu-Cola, lyssnar på Jason Derulo, Britney, Lupa Fiasco m.fl på allra högsta volym och försöker att undvika att titta på epilepsi anfallen som ska föreställa dans i vårt vardagsrum och istället koncentrera mig på att skriva vidare på min novell och plugga lite. Som tur är håller den här lilla förfesten bara på i en timme så när väl alkis-flocken dragit vidare sa jag sätta på lite klassisk musik, plugga lite mer och avsluta den här långa dagen med att titta på en bra film.


Only the strong will survive

Halla dar, internet fungerar inte i lagenheten igen (de har sma avbrotten gar mig verkligen pa nerverna nu!).
I alla fall, min syster och jag akte hem till Petra igar eftermiddag for en movienight :) Vi dackade redan vid 02.00 efter att ha kollat pa (och klagat, fnyst och hanskrattat at) hela forsta semifinalen i Eurovision Song Contest och nagra avsnitt av Workaholics.
Nu har vi precis atit frukost, Petras pappa gor varldens godaste salami och hennes mamma de godaste "kremšnit" (en slovensk graddbakelse) jag atit i hela mitt liv!
Min syster har redan akt hem eftersom hennes forsta forelasning borjar vid 12.00, medan Petra och jag har tagit ledigt idag fran allt vad plugg och jobb heter och ska istallet spendera dagen med shopping pa CityPark.
I kvall ska jag dock ga igenom nagra ovningar for svenskan imorgon eftersom jag ska vikariera igen :)
Later som en helt okej dag idag, eller?


If you are tough enough



Bra start på dagen! Skaffade mig världens nackspärr när jag steg ur badkaret...hur jag nu lyckade med det?! Kort därefter följde en spontan lunch med min syster på Thai Inn intill universitetet. Blev proppmätt igen! Thailändska nudlar med jumboräkor och jordnötssås. Såsen gjorde verkligen sitt, bara jag ser mat mår jag illa. 

Dessvärre måste jag fylla på kylskåpet idag också. Känns som om att gå runt i en mataffär kan bli en smärre utmaning!
Och på tal om att se. Såg redan när vi närmade oss restaurangen att det var någon som vinkade hej vilt. Vår bror satt där med sina kompisar och åt. Världen är bra liten i en storstad.

Ok, nu har jag precis varit i affären (och promenerat förbi mitt drömhus som ligger halvvägs till affären, someday it will be mine!) och köpt en massa frukt, grönsaker och yoghurtglass med körsbär.
Ikväll ska jag bara götta mig, skämma bort mig lite, ta en lång dusch med den nya duschkrämen som doftar röda rosor (om detta nu råkar vara intressant för er, hahaha), lägga en ansiktsmask från döda havet (luktar vidrigt men har desto bättre effekt!) läsa en engelsk klassiker, titta på Easy Virtue (Ben Barnes är för ljuvlig alltså!) och lyssna på (sjunga med  till?) Brittans nya "Till the world ends". Den är asgrym (för att låna min systers modersmål, där man sätter as framför varenda adjektiv)!
Britney kommer alltid att vara Britney!
Och så ska jag gå och lägga mig tidigt eftersom morgondagen blir en väldigt lång dag ;)

Fick med mig ett gratistidning om Ljubljana som kommer ut varannan måndag och innehåller tips om nyöppnade restauranger, barer och fik, resemål, nya teknikprylar som kommit ut på marknaden, olika hälsosamma recept, film, musik, teater, opera, en massa intervjuer och så givetvis inredning och mode.
Kort och gott, inkluderar allt som är "het" i Ljubljana just nu!
Den här gången var det ett helt uppslag med olika hälsosamma recept, som zucchinisallad (ska göras på onsdag) och kanske den som troligtvis kommer att bli min nya favorit, nämligen avokado-soppa. Har redan skickat ett sms till mamma och vidarebefordrat receptet (eftersom jag vet att hon älskar avokado lika mycket som jag ;).
Jag skulle kunna leva på enbart avokado...och lax…och valnötter…och körsbär...och svarta oliver...


Close you eyes, give me your hand

En väldigt produktiv dag idag, hahah.
Min syster, bror (som idag kommit hem från Amsterdam) och jag gick för att äta lunch på den kinesiska restaurangen runt hörnet där vi bor. Det var supergott med friterad äggplanta i söt-sur sås samt räkor, kyckling, bläckfisk och bambusskott men jag blev såpass mätt att jag nu vid 18.30 tyvärr måste "be till porslinsguden" om jag stoppar i mig något!

Efter lunchen tog vi en rask promenad till kyrkogården för att tända ett ljus åt farmor och farfar. Jättefint väder även om det blåste som satan i gatan. Helt plötsligt började det ösregna också så det fanns ingen annan utväg än att ta bussen hem. Och sådär gick alltså vårt försök till att vara nyttiga och motionera...för hundrade gången den här veckan!
Är det inte lathet som står i vägen är det skor, väder eller tid!


You closed the door and you kept on walking

Man skulle kunna tro att jag lyssnat sönder på Blues I can och att jag vid det här laget är rejält trött på dem och låten...men hör och häpna...det är jag inte. Inte det allra minsta! Jag har nog lyssnat på den varje dag i några månader nu och det blir bara bättre och bättre! För varje gång är det som om jag hör den på nytt och kan inte sluta förundras över att det är så bra, så catchy! Älskar dem! Jag kommer att ringa och rösta på Storbritannien i årets Eursong som en galning.
Lugn, kära engelsmän, eftersom jag vet att ni inte får ringa och rösta på ert land så gör jag det åt er!

Idag tog min syster och jag en spontan promenad till stadsparken som går under namnet "Tivoli". Jättehärligt väder, mycket folk i parken (och ännu mer hundar ;). Man såg både förälskade par som satt på bänkarna, äldre par som höll varandra i händerna medan de promenerade, barnfamiljer som hade picknick på gräsmattorna, joggare som joggade på grusstigarna, människor som solade, kompisar som satt och fikade utanför herrgården, hundägare ute på promenad med sina hundar eller som kastade frisbee till dessa och äldre herrar som spelade boule och yngre killar som spelade fotboll och basket på planerna intill.
Helt underbart! Tog mig direkt tillbaka till New York och Central Park :) I och för sig var vi där i februari (2008) så det är lite svårt att föreställa sig att det är ännu mer folk där på våren och sommaren. Helt galet!

När systra min och jag satt och solade (ansiktet) på en utav bänkarna där de även har en fotoutställning från hela världen berättade denna donna exakt vad hon skulle kunna tänka sig att göra för att jag skulle beställa ett par skor åt henne lagom till hennes födelsedag.
O-herre-gud!!! Jag tror hon måste gå i terapi. Jag satt och gapflabbade hela tiden. Hon lovade i alla fall att bli min husa/betjänt/slav i två månader...och eftersom detta i sig var så frestande gick jag med på att beställa och köpa hennes skor.
Skulle ha gjort det utan slav-löftet också...men det behöver hon ju aldrig få reda på, va?
Hennes nya motto är i alla fall: Viktoria säger, jag gör.
Mamma, jag lovar att jag inte ska utnyttja henne...för mycket ;)


Och nu är det såhär att fotografiern på mig inte är tagna av mig själv utan av min syster. Resten är mina. Någon gång i framtiden kommer jag även publicera lite bilder på min familj men i dagsläget vill jag lämna dem utanför den här bloggvärlden. Därför dessa ego-bilder

Ikväll blir det ett enormt frukfat och två skräckisar med the shoe-maniac:) Vi tänkte gå på bio, men det får bli en hemmabio idag istället ;)
Ha en fortsatt trevlig lördagskväll.


I lost my way and couldn´t found you


It´s like drops of pain hit the ground

God morgon på er, eller det kanske är god förmiddag vid det här laget! Idag tänkte jag faktiskt spendera dagen inomhus i lägenheten i Ljubljana, trots det fina vädret. Eller nja, det kanske blir en snabb promenad till stadsparken med kameran i högsta hugg lite senare på eftermiddagen.

Jag har ganska många fotografier på standby...men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Publicera dem på bloggen, föstora upp dem och ha dem i en portfolio, ladda upp dem på min hemsida hos företaget i London som jag har portfolio hos, rama in de svart-vita fotografierna och ha dem i Ljubljana, Portoroz eller Sverige eller skicka in dem till tävlingen jag fick besked om igår att jag får delta i. Vilka problem alltså!
Jag går mig själv på nerverna när jag klagar på sådana här ytliga saker.
Skärpning den här helgen!


And now I have found a little bit of heaven


No one else can talk to my heart like you

En timmes lektion i svenska på universitetet på morgonen. Och direkt efter, efter att ha sprungit igenom, jag tror precis alla korridorer (fråga inte!) mötte jag upp min syster och vi gick och tog en pizzaslice och satte oss vid stadsfloden.
Helt ljuvligt väder idag och riktigt, riktigt varmt!
Efter ett x-antal besök i affärerna mitt i centrum åkte vi därefter och plöjde även igenom de flesta affärer i CityPark. När vi var inne på Pull&Bear blev jag så törstig att jag såg dubbelt. Inne på ZARA provade min syster alla svarta jeans de hade och fick hjälp av sin kompis som jobbar där och som sprang fram och tillbaka mellan provrummet och affären som en annan maraton-löpare (allt för att min syster skulle hitta sina "drömjeans"). Uh, det var påfrestande, speciellt att titta på henne medan hon tog på sig det ena paret efter det andra...och klaga hela tiden.
I alla fall, inne på ZARA blev törsten outhärdig så vi begav oss mot den skottska puben alldeles i närheten för lite lemonad. Heaven sent!
Shoppingen fortsatte efter det.




Men nu är vi äntligen hemma efter en väldigt lång dag. Vi, min syster och jag står just nu i köket, tillagar pasta med gräddig champinjonsås och sjunger med till Blues och Atomic Kittens låtar som två klockrena...uhm...försöker hitta det perfekta ordet...två klockrena fjortisar!
Så fort maten är färdig ska vi titta på en skräckis.
Vi hörs igen imorgon.


Cuz I may be bad, but I´m perfectly good

Oh, suck vilken dag. Min syster och jag har just nu en het debatt om vad som gör oss mest ledsna i hjärtat...något som vi stör oss så på att vi nästan börjar gråta mitt på öppna gatan. Kan tyvärr inte säga exakt vad, men ni vet själva sådana där människor som ni stör er på och skulle först vilja ge dem en ordentlig örfil och sedan gå igenom steg för steg exakt hur de ska uppföra sig på ett respektfullt sätt.
Honestly! Ibland undrar man hur vissa är funtade?? 
Jag säger bara en sak! Man kan inte leva utan dem och man kan absolut inte leva med dem!


I wish you would ask me how I feel

En perfekt låt för när man ska upp tidigit och har en massa saker som ska göras under dagen.
Energi-kick i ordets rätta mening.



Just nu har jag avslutat ett kapitel i min nya novell som jag håller på att skriva (måste ju göra av med all fantasi jag har!) Den kommer att bli dunderskön...förhoppningsvist! ;) Inte för att jag planerar att få den publicerad eller något, men det är ju så förbaskat roligt att skriva och låta fantasin flöda. Fingrarna bara sveper över tagentbordet, hjärnan går på högvarv och voliá så är ett kapitel färdigskrivet ;)

Får inte glömma att ladda batteriet till min Nikon systemkamera också eftersom jag har en känsla av att jag kommer att behöva den senare i eftermiddag/på kvällen :) Kan inte säga mer än så ;)

Och så skulle jag bara vilja be ett par personer om en liten tjänst. Kan ni vara så vänliga att sluta tjata och trakassera mig med prins Harry. Det är redan uttjatat så...ge er, okej?
Det var roligt de första tusen gångerna, men jag har aldrig i hela mitt liv (inte en enda gång!!) ens antytt att jag skulle vara intresserad av honom.
Ja, jag kan erkänna att jag tycker att han är snygg och verkar vara en riktig lustigkurre, men det är också allt! Och jag vet också att det är roligt att reta mig men nu får det faktiskt vara nog!
Btw, Polona: dina sms angående detta tema var ytterst roliga så det här är absolut inte riktat till dig :)


But I tell you straight from my heart

Sitter här hemma med världens goaste musik, alla mina Atomic Kittens CDs från när jag var tonåring,  och förbereder lite övningar till grupp IIIs svenska på fredag. Ute skiner solen, det är en helt underbar dag idag :)

Atomic Kitten var en stor del av mitt tonårsliv eftersom det var den gruppen tillsammans med Westlife, Boyzone, Hanson, Phil Collins, U2 och Michael Jackson som dominerade min skivsamling och kanske den gruppen jag lyssnade mest på när vi var i London, Aldershot och Kent med familjen.

Därför blir jag alltid sentimental när jag lyssnar på Atomic Kitten. Även om gruppen för längesedan fallit isär så är deras musik fortfarande en av mina absoluta favoriter. Deras låttexter går rakt in i hjärtat och förklara på ett vackert sätt vad vi tjejer tycker, tänker och känner när det kommer till kärlek, vänner, familj, minnen och att helt enkelt ha roligt!

You Are
Love Doesn´t have to Hurt
Last Goodbye

Nähä, dags att bli lite produktiv igen :)


If I did for you what you do for me

Igår efter lektionernas slut på unversitetet och svenskan vid 19.00 bestämde sig Petra och jag för att fika någonstans i gamla stan. När vi var på väg att lämna universitetet stötte vi på min syster och hennes kompisar (att hon fick skrika mitt namn ett x-antal gånger eftersom jag var djupt försjunken i ett ytterst intressant samtal med Petra och hörde ingenting annat runt omkring mig kan vi ju skippa ;).

Vi beslutade oss för att äta på "Le Petit Cafe" - the perfekt lazy Sunday cafe - alldeles i närheten av universietet. Världens godaste belgiska våffla med färsk frukt fick jag serverad efter en kvart. Underbart gott!
Tycker ni alla i Sverige ska besöka detta mysiga café/restaurang Le Petit Café som ligger på Trg francoske revolucije 4 om ni besöker Ljubljana.
Petra, Alex och jag satt och tjatade från exakt 19.00 till 22.00Le Petit Café innan vi nästan alla tre där och då däckade av utmattning.

När vi kom hem bäddade min syster och jag oss ner i soffan och tittade på det senaste avsnittet av Workaholics. Helt klart en av mina absoluta favoritserier. De här killarna är så urgulliga alltså, helt sannslösa!

Och på tal om killar. Idag såg jag freakin´lookalikes everywhere! På bussen till universitetet fick jag en chock när jag såg Lee Ryan sitta mittemot mig...som det senare visade sig när han tog av sig solglasögonen att inte alls var han.
Le Petit Café kunde jag svurit på att Mark Sanders tittade in på oss där vi satt vid fönstret. Jag tänkte bara: Va fan, gör han här i Ljubljana??
Och på bussen hem med min syster kunde jag inte tro mina ögon. Bradley James! Jag sa åt min syster på svenska att spana in killen mitt emot med sportväskan och hon nickade direkt och sa att hon precis visste vem jag syftade på.
Jag trodde verkligen det var han, speciellt när han stirrade på mig och jag själv inte kunde ta ögonen ifrån honom. Min syster räddade det hela genom att säga: "I Ljubljana, Vico! Varför skulle han vara här?".
Och med ens stannade bussen och han gick av. Medan han gick utmed bussen tittade min syster på honom och sa sedan lite lagom skeptiskt när hon vände sig mot mig igen: "Men du...han var verkligen lik honom..."

Oh, dear...I think I´m going crazy...


Le Petit Café
Trg francoske revolucije 4
Ljubljana


You are, you are

Hello, efter en te- och muffinsfrukost så plöjde jag igenom lite studieböcker. Nu ska jag strax iväg till affären för att fylla på kylskåpet lite och efter raka vägen till universitetet.
Efteråt fika men en kompis och ev. middag med med min syster. Lång dag idag. Vi hörs igen imorgon :)


Get back up again

Såhär mindre än två veckor kvar till Eurovision Song Contest 2011, vill jag bara påminna alla om vilka som kommer att stå som slutliga segrare den 14. maj.



Första hjälpen för hundar

Jag har lovat att publicera lite första hjälpen tips för hundar och fram tills nu har jag inte haft tillfälle att färdigställa en sådan lista men...nu är den äntligen klar :) 
Jag har tagit hjälp av ett antal olika källor, både svenska, engelska och slovenska (som jag fått översätta till svenska) och både internet och böcker som vi har hemma i Sverige.

Jag tycker det är väldigt viktigt att man är på det klara med vad man ska göra vid olika olyckshändelser redan innan man bestämmer sig för att skaffa en hund. Det gjorde jag och min familj. Innan vi åkte och hämtade Viggo lånade jag en bok om Cavalier King Charles Spanieln och lärde mig väldigt mycket om hunden och världen den lever i, både saker som man annars inte har en tanke på kan vara skadligt för hunden och saker som får din hund att utvecklas till en glad, lycklig, vänlig och intelligent liten krabat med en enorm dos av energi.

Tidigare har jag publicerat en lista på all mat som kan vara farlig för din fyrfotade vän, den hittar ni under kategorin "Hund". Och här under fotografiet på vår Viggo har ni lite tips på första hjälpen för hundar.
Och  tänk på att ett litet husapotek är en god investering!
Nästa gång får ni nämligen en lista och lite tips på vad en första-hjälpen-väska för hunden ska innehålla. Så håll utkik!

Kvävning: Öppna hundens mun. Om du kan se vad som fastnat för du in fingrarna och tar ut föremålet bakifrån. Lyckas inte ovanstående kan du hålla hunden upprätt i famnen med sammanlänkade händer under bröstkorgen och trycker till, snabbt och ganska kraftigt. Om hunden är för tung eller medvetslös lägger du den på sidan, placerar händerna precis under nedersta revbenet och trycker snabbt till en eller två ggr. Som en sista utväg kan man försöka med hjärt & lungräddning (HLR) på väg till djursjukhuset. HLR använder man sig av när hunden slutat andas och pulsen slutat slå.
Det finns många bilder och videos på internet om hur man gör HRL på en hund, så det bästa är att titta på en sådan video istället för läsa hur man gör.

Krampanfall: Under krampanfall kan hunden antingen verka förvirrad och borta eller vara vid fullt medvetande. Flytta inte en hund som har kramper. Den ska lämnas i fred tills anfallet är över. Efteråt behöver den vila i lugn och ro gärna i ett mörkt rum. Du kan gnida hundens tandkött med1-2 tsk honung eller sirap. Det höjer snabbt blodsockernivån. Du bör snarast kontakta veterinär för undersökning och utredning av anfallet.


Brännskador
:
Vid smärre brännsår brukar det räcka med att doppa en kompress i kallt vatten, lägga den över såret och hålla den på plats med ett löst sittande bandage. Svårare brännskador ska ses över av veterinär. Se till att häva ev chock, ersätta vätskeförlust, underlätta andning, kyla ner huden.

Skärsår & blödningar:
Skär- och sticksår i tassarna är rätt vanliga. De kan uppstå när hunden trampat på en glasskärva eller en vass metallbit. Trampdynorna har relativt tjock hud, men har många blodkärl och blödningen kan bli kraftig. Gör rent såret med jodopax lösning i en hink med vatten, skölj rikligt. Det kan vara så att trampdynan behöver sys och den gått isär helt, ring veterinär och rådfråga. Tungan har gott om blodkärl vilket gör att skärsår i munnen blöder kraftigt. De brukar i regel läka snabbt. Skölj munsår med en svalkande tvättlösning: blanda 5 ml (1 tsk) salt med 2,5 dl vatten. Håll hunden med huvudet över en hink, sug upp saltlösning med en stor doserings spruta och skölj munnen flera ggr. Ge inte hunden fast föda, bara buljong eller puré i två dagar efteråt.

Värmeslag:
Lämna ALDRIG hunden i en parkerad bil då det är varmt ute. Hundar har inga svettkörtlar som vi människor, istället flämtar de för att svalka sig. Det är därför de löper så stor risk för att drabbas av värmeslag. Tänk på att valpar och gamla hundar kan vara extra känsliga. En hund som drabbats av värmeslag måste ha OMEDELBAR hjälp om den ska överleva. Om kroppstemperaturen stiger till 41 grader eller mer finns det en hög risk för obotliga hjärnskador. Utebliven behandling kan leda till njursvikt och i värsta fall medvetslöshet med dödlig utgång. Svalka hunden med kallt, inte iskallt vatten i badkar eller trädgårds slang. Ge kall vätska att dricka, kontrollera temperaturen med en termometer i ändtarmen var 10:e minut tills den återgått till normal nivå ca 38-39 grader. Kontakta veterinär.

Förfrysning:
När temperaturen sjunker under –5 grader är det för kallt för de flesta hundar om de inte är i rörelse. Kylan kan orsaka förfrysning och undertemperatur. Oftast är det tassar, nos, svans och öronlappar som drabbas. Vid förfrysning kan kroppsvävnaderna anta en gråvit färgton, få frossa och rosafärgade hudpartier vitnar eller blir röda och svullna. Man ska inte gnugga köldskadade kroppsdelar utan värma dem långsamt. Ge hunden ljummet bad och varm dryck t ex buljong av något slag.

Chocktillstånd:
Tecken på chock är bl a att tandköttet först blir ljust rött men efterhand bleknar. Hjärtklappning, kollaps, frossa, kalla extremiteter och svag puls hör till bilden. En svår fysisk chock kan orsaka obotlig skada och leda till döden om insatser inte sätts in med det samma. Chock åtgärdas med intravenös vätska, steroider, värme samt behandling av sjukdom eller olyckshändelse som orsakat chocken. I en akut situation kontrollerar du först temperaturen för att få en uppfattning om hur hunden mår. Därefter tar du pulsen 110-120 hjärtslag/min är normalt för valpar, 60-80 slag/min för vuxna hundar i ”flatt” storlek. Mät även andningsfrekvensen 20-22 andetag/min för unga hundar och 14-16 för vuxna. Kontrollera tandköttets färg och hur lång tid det tar för färgen att komma tillbaka när du trycker på tandköttet i en sekund, färgen bör återgå till ljust rosa inom 3 sekunder. Kontrollera HLR samt ögonreflexer.

Ormbett/insektsbett:
Hundar blir ofta stuckna av bin. Ett vanligt symptom är en uppsvullen nos som bäst behandlas så här: blanda en tjock gröt av bikarbonat och vatten, lägg på det onda stället. Det ger bra lindring eftersom giftet neutraliseras. Hundar brukar inte ta större skada av enstaka insektsstick. I ormrika trakter är det bra om husapoteket består av kortisontabletter (tala med veterinär för recept). Om olyckan är framme ska du se till att hunden inte rör sig, lyft upp och bär hem hunden. Om du har kortison ge det till hunden och åk direkt till veterinär. Observera att hunden måste hållas så stilla som möjligt eftersom rörelse ger ökad cirkulation som får giftet att sprida sig snabbare.

Fästingar:
Fästingar kan orsaka många sjukdomar. Infektionssjukdomen borrelios och erlichios överförs till människa och hund via fästingbetten. Bettet kan orsaka periodiskt återkommande hälta, feber, hjärt- och njursjukdomar samt störningar i nervsystem. Plocka bort fästingarna så fort du ser dem, använd gärna en fästingplockare så får du lätt med hela fästingen. Om hunden har mycket fästingar kan man använda något fästing medel.

Diarré:
Om hunden har diarré o/e kräkningar ska hunden i första hand svältas i 12 helst 24 timmar, tillgång till friskt vatten ska alltid finnas. Se till att få i hunden vätska för att förebygga uttorkning. Börja med att ge hunden ordentligt kokt ris ca 2 msk, 2 tsk morotspuré och ett par mosade fiskbullar i buljong för smakens skull. Ge 3-4 små mål mat jämt fördelat över dagen. Om magen klarar detta kan du ge hunden 3 större portioner dagen efter och sedan börja vänja hunden vid lite foder åt gången. Om hunden har diarré o/e kräkningar och det även kommer blod eller sjukdomstillståndet inte förbättras skall veterinär kontaktas omedelbart! Orsaken till diarré och kräkningar är ofta olämplig kost, skräp, fet mat och rester från matbordet. Främmande föremål som fastnat är inte heller ovanligt, parasiter, virusinfektioner, diabetes, cancer, giftiga ämnen och även stress kan framkalla sjukdomstillståndet.

Påkörd hund?
En svårt skadad hund är uppskrämd och har ont men förstår inte varför? Du bör därför vara extra försiktig när du rör vid hunden. Kontrollera andning, blödning och chock. När man transporterar en skadad hund till veterinären ska det ske snabbt men så lugnt som möjligt. Flytta inte på hunden mer än nödvändigt, i synnerhet om du misstänker fraktur. För att flytta en större hund krävs en typ av bår av något slag t ex en träskiva eller en stor filt. Lägg underlaget intill hundens rygg, rulla över hunden på det och dra den mot bilen. Ring och förvarna veterinären. Om hunden verkar livlös kan du röra försiktigt vid hornhinnan mitt på ögat, om hunden är vid liv kommer den att blinka till rent reflexmässigt. Om hunden är medvetslös ska den hanteras som en människa med misstanke om ryggskada.

Detta var lite grundläggande kunskap i hur man ger första hjälpen till hundar. Det finns så mycket böcker och sidor på internet som är fulla av ännu mer kunskap som kan komma till nytta när som helst!


And even if you were a million miles away


Feeling as much out of my element as a pigeon in a nest of falcons

Jag har sagt det innan och jag kan säga det igen. Det här en en av de bästa böckerna jag har läst i mitt liv!! Eftersom jag har ganska mycket att göra varje dag och har lovat mig själv att gå och lägga mig tidigt för att få alla mina sömntimmar, begränsar jag mig till två-tre kapitel varje dag men såfort jag slagit igen boken längtar jag redan till nästa gång jag kan öppna den och "transporteras" tillbaka i tiden till ett vackert och spännande Japan.
Älskar den!

Filmen "En Geishas memoarer" såg jag när den kom ut på bio. Och även om jag tyckte att den var jättebra har den inte ens chans mot boken :)



"Memoirs of a Geisha" is the sort of novel that novel-lovers yearn for, which is to say, so convincing that while reading it you become transported to another time, another place, and feel you´re listening and seeing with someone else´s ears and eyes´.
                                     - Margaret Foster

Endlessly fascinating...a narrative that is both gripping and beautifully paced...a wonderful read.
                                     - Observer

Sayuri´s memoirs reveal Golden to have great gifts of imaginative empathy...fascinating.
                                     - Independent

This is one of those rare novels that evokes a vanished world with absolute conviction and in every detail...This book is exceptional.
                                     - Daily Mail

A truly engrossing story. The reader suffers, triumphs, dreams and doubts with the heroine, all the way through. These memoirs are beautifully written.
                                     - Sunday Express

This is a high-wire act. Rarely has a world so closed and foreign been evoked with such natural assurance.
                                     - New Yorker

This is an epic tale and beautiful evocation of a rapidly vanishing world.
                                     - The Times


Can´t read my pokerface

Hello there! Hope you´re all having a splendid weekend! I sure have:)
Båda mina syskon är nu i Amsterdam vilket betyder att jag totalt har 13 timmar ensam i lägenheten, varav 7 timmar redan är förbrukade.
Jag har inte gjort så mycket idag, bara tagit det lugnt.
Ni kanske har märkt att det blivit lite förändringar på bloggen, lite ny design, lite fräschare helt enkelt :) Tröttnade ganska rejält på den gamla, får väl se hur länge den här nya håller :)

För någon timme sedan satt jag och chattade via skype med min kusin Katja som pluggar i England och hade så mycket att berätta för henne att mina händer nästan ramlade av av allt skrivande. Sedan försökte vi ringa och prata med varandra istället trots den dåliga mottagningen. Satt och pratade en lång stund. Jag har inte sett henne sedan september förra året då hon var i Portoroz och eftersom vi båda varit upptagna med studier, jobb och andra saker så är det först nu vi hade ett ordentligt tjejsnack som heter duga :)
Vi lovade att vi skulle hålla kontakten igen och ringa varandra minst en gång i veckan och pladdra på om allt och inget!
Jag hoppas verkligen vi hinner ses något i sommar!

Sedan pratade jag lite med mamma i Sverige via skype också och allt är som det ska däruppe i norr. Det blommar visst för fullt därborta :)

Just nu har jag gjort popcorn och jag lyckades med konsstycket att bränna vartenda popcorn-helvete i micron. Och då menar jag varenda en!

Min syster kommer som sagt hem i natt and I know for a fact att hon kommer att försöka skrämma mig (så som jag gjorde när jag kom hem från Sverige, nämligen att helt tyst låsa upp ytterdörren och ställa mig vid hennes säng så att hon nästan välte omkull hela sängen när hon ramlade ur den)...men jag kommer att vara beredd. Var så säkra!
Så fort jag hör nycklarna i låste kommer jag släcka ner allting och ställa mig vid dörren och när hon öppnar....ZOMBIE-TIME!!!
Det kommer att vara en lång natt inatt...



Looks lite daddy´s little girl isn´t suger and spice and everything nice after all...

RSS 2.0