Web Toolbar by Wibiya rosyred -

There´s a monster under my bed


Vår äskade lilla Cavalier King Charles Spaniel Blenheim, Viggo! En riktig linslus ;)

Ursprungslandet för den här lilla rasen är Storbritannien.
Enligt vissa källor kom den från fjärran Östern via Spanien till England under Henrik VIII:s regering (1509 - 1547).
Rasen är numera spridd över stora delar av världen och den är en mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund.
Dessa miniatyrspaniels var populära hos adeln där de hölls som sällskapshundar.
Att rasen är gammal har man kommit överens om, men det finns för lite fakta för att man ska kunna säga hur gammal. På tavlor från 1400-talet ser man små spanels som liknar dagens cavalier, och man vet att dvärgspaneln var populär bland hovfolket. Flera storheter som Maria Stuarts och Karl I har haft följe av dvärgspanels.

Cavalieren med sitt gammaldags utseende försvann nästan helt, och det var inte förrän tidiga 1900-talet som typen kunde bevaratas och rekonstrueras. 
Karl II var den som gav sitt namn åt rasen och han har omskrivits som mer intresserad utav hundarna än statens affärer. Hundarna var vanliga bland hovdamerna men modet vände dock och man började se de små spanielhundarna i vanliga medelklassfamiljer där de fyllde sin funktion som sällskap och jakthundar.

En röd och vit (blenheim) King Charles Spaniel avlades av hertigarna av Marlborough på Blenheim Palace och var mycket uppskattade som jakthund och som sällskap åt hovdamerna. The Blenheim spot anges idag vara karakteristisk för färgen och är en liten oval fläck mitt på huvudet.
Legenden säger att när John Churchill besegrade fransmännen 1704 i slaget vid Blenheim satt hans hustru Sarah hemma i ångest och hade en dräktig spanieltik i sitt knä. Sarah ska då av ångest inför nyheter om slaget ha pressat sin tumme hårt mot tikens huvud. När valparna sedan föddes hade alla en fläck på huvudet, lika stor som Sarahs tumme.

Cavalier King Charles Spaniel är en riklig intelligent rashund. Mental stimulans är obligatorisk för välfärd.
Rasen är livlig, behagfull och välbalanserad, med milt uttryck. Till karaktären är den absolut orädd och käck. Till temperamentet är den glad, vänlig, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.


Lovely words

Some lovely words:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0